Една рекламна листовка на Нова република и моите категорични печатчета отгоре

И за да не остана неразбран, много накратко, защото знам, че напоследък никой в този Интернет свят не чете текстове съдържащи над 10 изречения :)

1. Румънски модел.
Всичко, което румънската специализирана прокуратура за борба с корупцията прави е достойно за възхищение. Единственото, което не трябва да позволяваме за една подобна структура в България, е тя да бъде подчинена на изпълнителната власт. Просто не сме дорасли за такава крачка, предвид спецификата на балканския ни начин на управление... И тук въобще не трябва да се връзваме на повиците на разни слуги на Мафията, за патриотизъм и национално достойнство, защото върховенството на Правото и правата на всеки човек са много по-важни от всяко изкривено „родолюбие“.

2. Децентрализация.
Много точно и ясно. Наистина е необходимо голяма част от парите на данъкоплатците да остават в общините, в които те живеят. Така те ще бъдат стимулирани да работят и да правят бизнес на мястото, което са избрали, виждайки, че техните средства се влагат в една цивилизована околна среда.

3. Намаляване на ДДС на 9% за книги, лекарства и основни храни.
Всякакви диференцирани ставки могат само да изкривят пазара и да доведат до отлив от основни производства и услуги, към онези, които са привилегировани. Това принципно е чисто ляв способ за набиране на електорат и за осъществяване на пагубни политики. И за разбиване на развиваща се икономика. Не гледайте шведите и датчаните. Там манталитетът е друг, както беше източно германския в сравнение с нашия по време на социализма, че и сега. Те и тогава и сега са по-добре икономически от нас.

4. Конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в национални паркове.
Тук повикът е силно зелено-ляв. Осъществяването на баланс между местния бизнес и запазването на природата, трябва да отчита интересите на всички. Ако трябва, ще се резнат стотина дървета за нова писта, за да може да се развива бизнеса и да се създават работни места. Питайте австрийците. Проблемът в зимните ни курорти е обаче, че там се създадоха непробиваеми монополи, наследници на борците от 90-те, които по същество пречат на честната конкуренция. И усилията трябва да бъдат в тази посока... Мачкане на монополите в туризма.

5. Безусловна забрана за реклама на хазартни игри. Тук се получава, като с цигарите. Вредно било. Изборът обаче би трябвало да е на всеки човек, а не на държавата.

Станаха повече от 10 изречения, но ще извинявате :) По принцип винаги съм бил най-критичен към хората, на които вярвам.



Юрий Александров

Коментари